donderdag 5 februari 2009

Artikel Meppel Courant

Meppel Courant

Aftrap kunstproject in Haveltermade
dinsdag 15 april 2008 10:47

MEPPEL - ‘Kunst door, voor en over de wijkbewoners‘, is de kern van het nieuwe kunstproject HavelterMade in Meppel. In de oude kleuterschool De Duiventil presenteerde kunstadviseur Kie Ellens zijn visie op wijkkunst en gemeenschapskunst. Zes wijkbewoners meldden zich bij Ellens aan voor het eerste deel van het project: de kunstenaarsselectie.


Het kunstproject ‘HavelterMADE in Meppel‘ is onderdeel van het WijkOntwikkelingsPlan (WOP). Het is niet alleen slopen en bouwen wat de klok slaat in in de wijk Haveltermade, de wijkvernieuwing biedt ook ruimte voor andere zaken die de leefbaarheid bevorderen, zoals kunst. De WOP-organisatie zet daarom een kunstproject met, voor en door bewoners op. In kunstjargon ‘community-art‘ geheten. De gemeente, provincie en Woonconcept hebben budget beschikbaar gesteld voor dit project.

De eerste stappen voor het project zijn al gezet: afgesproken is dat het kunstproject onderdak in het lokaal van de voormalige Duiventil met de wandschilderingen van Stien Eelsingh. Deze wandschilderingen zijn een halve eeuw geleden met hulp van scholieren - als een eerste vorm van gemeenschapskunst - tot stand gekomen. De initiatiefnemers hebben de bekende kunstadviseur Kie Ellens aangetrokken om de WOP-organisatie te assisteren bij de werving en selectie van de juiste kunstenaars voor het project. Tijdens de officiële aftrap van het project werd duidelijk dat de keuze voor de kunstenaar bepalend is voor de insteek van het project. De ene kunstenaar laat zich vooral inspireren door de wijk, de ander betrekt bewoners bij het realiseren van de kunst.

Bron: Meppel Courant

Geen opmerkingen: