vrijdag 27 februari 2009

VROM - wijkaanpak - subsidie

Bron: VROM



Wijkenaanpak

Initiatieven bewoners


Bewoners spelen een belangrijke rol in hun wijk. Ze hebben invloed op de sfeer en uitstraling van hun buurt en kunnen er een positieve bijdrage aan leveren. Het ministerie van VROM/WWI wil bewoners stimuleren om betrokken te zijn bij hun wijk. De minister trekt in 2008 20 miljoen euro uit voor bewonersinitiatieven. In de periode 2009 tot en met 2011 komt daar nog eens 75 miljoen bij.

Hoe en waar wordt het geld ingezet?
De minister investeert deze 95 miljoen euro in 31 gemeenten, waaronder de 18 gemeenten met krachtwijken om bewonersinitiatieven te stimuleren. Een groot aantal gemeenten werkt al enige tijd met bewoners- of wijkbudgetten. Zij kunnen nu ook kiezen om dit geld via het zogenaamde voucher(waardebonnen)systeem bij bewoners terecht te laten komen. Bewoners kunnen via dit systeem heel eenvoudig een plan indienen om hun eigen wijk te verbeteren. Bijvoorbeeld voor een speelplaats, een ophaalactie voor zwerfafval, bejaardengymnastiek, een wijktheaterproductie, een stel bloembakken, of een huiskamer voor ouderen.

Voor en door bewoners
Bewoners weten als geen ander wat er leeft in hun buurt. Ze ervaren dagelijks de plezierige en minder leuke kanten van hun wijk. Door te luisteren, te kijken, een praatje te maken met buren of andere bewoners. Kortom, door te leven in hun wijk. Zo zijn bewoners vaak ook goed op de hoogte van de wensen en behoeften van andere mensen uit de wijk. De 95 miljoen van de minister maakt het bewoners mogelijk om deze wensen te realiseren. Zo ontstaat er financiële ruimte om wijken te creëren die er zijn vóór bewoners, maar die ook worden verbeterd dóór bewoners.

Goed voor draagvlak, leefbaarheid en sociale samenhang
[!]Actieve bewoners voelen zich betrokken bij hun wijk. Bovendien kunnen zij ervoor zorgen dat ook andere mensen in de wijk meer bij elkaar betrokken raken. Want of het nu gaat om een speeltuin, een schaaktoernooi of een buurtrestaurant: bewoners treffen elkaar bij dit soort initiatieven. Daarnaast zouden bewonersinitiatieven kunnen leiden tot een betere samenwerking tussen bewoners en de gemeenten. Beide partijen spelen immers een belangrijke rol in de ontwikkeling van de wijk. [!]

Het vouchersysteem in een notendop
Via het vouchersysteem kunnen bewoners écht zelf beslissen wat er met het geld gebeurt. Ze kunnen met het systeem op een eenvoudige manier een aanvraag indienen en zijn vervolgens zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van hun initiatief. Samen met het ministerie van VROM/WWI is het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA), de bedenker van dit systeem, verantwoordelijk voor de coördinatie van het vouchersysteem. De uitvoering ligt bij de gemeenten en de bewoners.

Regiegroep in wijk coördineert besteding vouchers
Een zogenoemde regiegroep bepaalt aan de hand van een aantal spelregels welke ideeën worden uitgevoerd. Deze groep kan uit verschillende mensen bestaan; bewoners van een wijk, of afgevaardigden van een bewonersorganisatie, vertegenwoordigers van de gemeente en/of corporaties. De regiegroep kent de vouchers toe aan de initiatiefnemers, die de vouchers bij de gemeente kunnen verzilveren voor het realiseren van hun initiatief. Bij bedragen boven de 10 duizend euro moet een wijkraadpleging worden gehouden. De gemeente wijst de regiegroep aan en beheert het geld. Bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van hun plannen, waarvoor ze ondersteuning en deskundigheid mogen inhuren.

Voorbeeldproject
Bewonersinitiatief: LETS, Nijmegen Het project LETS in Nijmegen is gefinancierd via bewonersbudgetten. LETS is een ruilsysteem voor goederen en diensten voor bewoners. Iemand kan bijvoorbeeld het gras bij een ander maaien en daar een tweedehands stalamp tegenover stellen. Deelnemers bouwen een tegoed aan ruilpunten op, dat ze vervolgens weer uit kunnen geven. Ze betalen een kleine bijdrage om lid te worden van LETS.


Voorbeeldproject
Bewonersinitiatief: jongeren bouwen Vikingschip in Leiden
In Leiden-Noord is een groep jongeren bezig om een Vikingschip te bouwen. Van initiator Govert Schouten leren de deelnemers de kneepjes van het scheepsmakersvak. Daarnaast leren de jongeren via workshops en excursies zeilen, touwknopen en andere zaken die ze nodig hebben als het schip straks echt gebruikt wordt. In 2009 wordt het schip te water gelaten. Naar verwachting stromen sommige oud-deelnemers door naar een opleiding of werk.


Bron: VROM

Geen opmerkingen: