maandag 16 februari 2009

Notulen 16-02-2009

Om 11 uur hadden we afgesproken op Rotterdam CS. We waren op tijd, maar helaas hadden we allebei geen routebeschrijving bij ons. Daarvoor hebben we een noodlijn ingeschakeld en kwamen we zonder problemen aan op de plaats van bestemming.


We waren er al om kwart over 11, dus hebben we nog wat rondgelopen. Achteraf hadden we wel eerder langs kunnen komen.
Het servicepunt was gevestigd in een woning. We hadden in Schiebroek afgesproken omdat de coördinator daar dienst had vandaag.

Dhr. Haddou kwam aan de telefoon al over als een aardige man en bleek dat in het echt ook te zijn. Hij wist veel te vertellen over de Agniesebuurt en was op de hoogte van de projecten die er gedaan worden omdat hij coördinator is. Hij is ook het aanspreekpunt. Er zijn wel een aantal wijkwerkers die vaker in de wijk bezig zijn die ons misschien meer kunnen vertellen.

Meneer Haddou noemt de wijk ook wel 'een wijk met gouden randen'. De wijk wordt begrensd door de straten Schiekade, Bergweg, Heer Bokelweg en de Noordsingel. De woningen die daar staan zijn koopwoningen en zijn vaak ook een stuk groter dan de huizen in de wijk. In de wijk wonen veel kinderen, maar er is weinig speelruimte. Uit onderzoek is gebleken dat de kinderen die in de Agniesebuurt wonen het dikst zijn in Rotterdam (misschien ook Nederland, dat wist meneer Haddou niet zeker, hier staat misschien meer over op de website van gemeente Rotterdam).

De discussie die de buurtwerkers ook met elkaar hebben gevoerd is 'moeten de buurtbewoners wel met elkaar omgaan'. (en ineens weet ik weer dat dat is wat ik wilde vragen, wat de uitkomst daarvan was) Hij vertelde wel dat een groepje buurtbewoners naar een buurtwerker waren gekomen om te vragen of de vereniging weer een festival kon organiseren, zoals 6 jaar geleden. Steunpunt opbouwwerk Oude Noorden / Agniesebuurt streeft er juist naar dat de bewoners het zèlf organiseren. Ze willen de bewoners hier wel bij ondersteunen.

Er zijn wel wat onderzoeken gedaan, maar dat vooral als voorbereiding voor de eigen activiteiten en verder niet uitgewerkt, dus daar hebben we niet veel aan, als we er al aan mogen. Opvallend was wel dat meneer Haddou ons vertelde dat de wijk geen Vogelaarwijk is, we dachten namelijk van wel. Dit is jammer te noemen voor ons, omdat het gewoon erg goed staat in de verantwoording, maar ook voor de wijk zelf. De wijken die om de Agniesebuurt heen liggen komen namelijk wel in aanmerking en meneer Haddou beweert dat de problematiek die daar heeft net zo goed in de Agniesebuurt voorkomt, waardoor het bij wijze van spreken een ondergeschoven kindje is. Desalniettemin probeert de buurtvereniging de wijk er toch bij te trekken, omdat het andere de enige wijk zou zijn waaraan niets wordt gedaan en hij tussen wal en schip terecht zou komen.

Dhr. Haddou wil ons contactpersoon voor de Agniesebuurt zijn. Hij is zelf ook benieuwd hoe mensen met een nieuwe invalshoek zullen bedenken. Werkers die al langer in de buurt zitten merken sommige zaken niet meer op of hebben een gekleurde bril op. Alle ideeën zijn ook welkom.
Het gesprek is vooral door Mariëlle genotuleerd. We mogen altijd contact opnemen met meneer Haddou, we hebben zijn nummer.

Vervolgens zijn we daadwerkelijk naar de Agniesebuurt gegaan. Wat ons opviel was dat het er helemaal niet zo slecht uitzag. Meneer Haddou had ons van tevoren 'gewaarschuwd' dat het heel anders was dan dat we gewend waren. We dachten juist 'dit kan niet de goede wijk zijn, het ziet er helemaal niet slecht uit!' (al wil dat natuurlijk niet altijd zeggen dat het niet slecht is) Er was inderdaad niet veel groen, maar de huizen leken in goede straat en de wijk was alles behalve uitgestorven. Shakila heeft foto's gemaakt.



In de wijk zagen we ook de pleintjes (4-6, 6-12, 12+ jaar) en het buurthuis 'Basta'. De wijk blijkt erg dicht bij CS te liggen. Erg handig, want we gaan nog een keer terug.
Dhr. Haddou stelde namelijk voor om toch een paar bewoners te vragen wat ze willen (ook al moet het een concept worden wat op alle buurten toegepast kan worden, maar dat hebben we niet zodanig gemeld). Hiervoor willen we ons wel voorbereiden, in de vorm van richtvragen en papier, pennen en klemborden.

Het probleem is een beetje dat Jan zei dat ons project wel uniek is omdat we het juist niet vragen maar heel wetenschappelijk aan willen pakken. Het is daarom wel een goed idee om donderdag een afspraak met Jan proberen te maken, of anders e-mailcontact te hebben. We hebben inmiddels ook beide wijken bezocht, dus het is wel een goed moment voor een update.

Klik hier voor alle foto's die zijn gemaakt deze dag. De eerste foto met de straatregels komt uit de wijk Schiebroek, maar ook een straat van de Agniesebuurt is op dit moment betrokken bij dit project.

Zaken die het waard zijn om opgezocht te worden:
- Onderzoek naar dikke kinderen
- SONOR (de organisatie waar de buurtvereniging onder valt)
- Woningcorporatie PWS
- Kraijcek-plein
- Onderzoeken van, Joke van der Zwaard, de dame die zelf in het Oude Noorden woonde 'overal dichtbij'
- Stichting Opzomeren 'mensen maken de stad'
- Basta, buurthuis Agniesebuurt
- Hoftrompet (posters die tegen de metromuur waren geplakt met teksten van liedjes en de wikipedia-tekst van de Agniesebuurt)
- De straataanpak, om bewoners te activeren om mee te doen aan activiteiten (campagne)
- Mensen maken de stad, project om sociale samenhang te vergroten en bewoners te stimuleren om afspraken met elkaar te maken

Notulen van Mariëlle

Geen opmerkingen: