vrijdag 27 februari 2009

Nog altijd één van mijn persoonlijke favoriete voorbeelden: Karin Bruers - Social Sofa - 1000 bankjes



Toen de sociale verkilling, waaraan veel Nederlandse wijken ten prooi gevallen zijn, ter sprake kwam tijdens een politiek debat , opperde Karin dat het verschil tussen wijken van 50 jaar geleden en wijken van nu wel erg groot is.

Vroeger waren er buurtwinkeltjes en -kroegen, pleintjes, bankjes terwijl er nu slechts grote woongebieden zijn waar af en toe een verloren bank staat die ook nog eens wordt weggehaald wanneer er wordt geklaagd over pubers die er bij samenscholen. Op deze wijze wordt het beetje leefbaarheid dat er nog is uit de wijken gesloopt.

Karin pleitte voor de plaatsing van een symbolisch aantal van 1000 banken in Tilburg. Het idee werd meteen met enthousiasme omarmd. Om dit idee wat meer elan te geven ontwierp ze zelf een bank: de Socialsofa. De Socialsofa heeft de vorm van een chaise longue gegoten in beton met steeds verschillende afbeeldingen. Het bedrijfsleven in Tilburg sponsort de bank. Een groot succes in Tilburg en verschillende gemeenten hebben zich al aangemeld.

Meer informatie vindt u op: www.socialsofa.com



Filosofie achter de Socialsofa
De Socialsofa is een comfortabele straatbank. Kijk, de straten, pleinen en parken zijn van ons, dus laten we dat meer uitbuiten. Als we er voor zorgen dat we her en der gezellig kunnen zitten dan vergroten we onze huiskamers en tuinen tot enorme afmetingen. Op zo’n bank neem je gewoon even tijd voor elkaar. Even bijkletsen of zomaar zitten, een beetje rondkijken, mensen begroeten, of gebruiken als ‘afspreekplek’ bij het winkelcentrum.

In Tilburg hebben ze dat al goed begrepen. Daar is de Socialsofa inmiddels een begrip. En het leuke is dat de gemeente en de Tilburgse bedrijven deze banken schenken aan de wijken, soms met een eigen ontwerp of een ontwerp van een buurtbewoner. Als je kijkt bij ‘geplaatste banken’ krijg je een goed beeld van de schenker, de ontwerpen, het verhaal en de beleving van de bank. Samen maken we Nederland een beetje warmer.



Nieuws:
Eerste 8 banken in Den Haag geplaatst!! (14-10-2008)

Op 23 September zijn aan de Hofvijver in Den Haag de eerste 8 Socialsofa's overgedragen aan de wijken. Dit alles gebeurden onder het trom geroffel van een Haagse brassband. Alle 8 de banken zijn door een groot aantal vrijwilligers uit de diverse Haagse wijken gemozaïekt in het in loop lokaal in de wijk escamp. Wouter Stip speciaal voor dit project de acht banken ontworpen.

Geen opmerkingen: